News

1214 Fifth Avenue wins 2014 Design Award from AIA New York State

1214 Fifth Avenue wins 2014 Design Award from AIA New York State

1214 Fifth Avenue wins 2014 Design Award from AIA New York State

NEW HAVEN, Conn. (June 19, 2014) — A residential tower by Pelli Clarke Pelli Architects is among the winners of AIA New York State’s annual design awards.

Designed from PCPA’s New York office, 1214 Fifth Avenue earned an award of merit in the residential, multi-family category. Selected by a jury from 300 entries, the winning projects represent outstanding works by New York State architects. The award will be presented at the chapter’s design conference on Oct. 10 in Saratoga Springs, N.Y.

1214 Fifth Avenue is a 50-story luxury residential tower within a block of the Central Park Conservancy Garden and the Museum of the City of New York. More than 152 meters (500 feet) in height, the building is the tallest on the Upper East Side and helps mark the northern end of Museum Mile and the Mount Sinai Medical Center campus, of which it is a part.

The building includes a tower containing 229 apartments plus amenities and a base providing medical office space, below-grade parking, and three double-height levels of mechanical space for Mount Sinai. A landscaped auto-courtyard offers access to the residential tower lobby. The courtyard also opens the building base to greater daylight and a garden entrance.

The tower, a glassy parallelogram, rises from the opaque rectangular base. The building’s lower forms, clad in cast stone, delineate the medical office base. The upper three forms delineate the residential tower and are clad principally in reflective window wall with facetted cast stone piers. The building’s upper three setbacks provide terraced outdoor spaces for the residential amenities and two levels of penthouse apartments.

The design creates a unified architectural expression even though the building contains a wide variety of uses. By arranging reflective glass on both vision and spandrel units, and by creating false floor lines at the triple-height mechanical levels, PCPA designed the façade to mask the over-scaled utility spaces at the upper base of the tower. This created the appearance of a residential tower that rises uninterrupted from its entry lobby to the tower top.

« Back to News

loading