News

Rafael Pelli delivers remarks at the dedication of the Brooklyn US Courthouseâs Atrium

Rafael Pelli delivers remarks at the dedication of the Brooklyn US Courthouse’s Atrium

Rafael Pelli delivers remarks at the dedication of the Brooklyn US Courthouse’s Atrium

New York, NY (April 26, 2018) Senior Principal Rafael Pelli, FAIA was a featured speaker delivering remarks about the Honorable US District Court Senior Judge Raymond J. Dearie, for the dedication of the six-story Atrium at the Theodore Roosevelt US Courthouse in Brooklyn, NY in Judge Dearie’s honor.

Cesar and Rafael Pelli were the Senior Principals-in-Charge for the Courthouse. The Atrium ties the original courthouse to the fourteen story addition functionally and compositionally while providing an easily identified central entrance. Open and skylit, the space allows light and air into the heart of the complex. The Courthouse creates a new landmark for the downtown civic center. Located on Cadman Plaza, adjoined to the original courthouse and near the borough’s historic main post office, the building is sympathetic to both historic structures while being contemporary in design.

In 2010, the Honorable Judge Dearie said about the courthouse and its designers:

My colleagues and I could not be more impressed with Mr. [Cesar] Pelli, his son Rafael, and the entire Pelli [Clarke Pelli Architects] firm. The courthouse is a thing of beauty, and …it works- for the judges and staff, the lawyers and litigants, and the jurors. And no wonder. The Pelli folks took a lot of time to learn how a busy courthouse functions for all the users. [PCPA]…sincerely sought our input, engaged in a meaningful and ongoing dialogue with me and my colleagues, were patient and responsive, and brought a seemingly endless series of imaginative solutions to problems presented. It was indeed a collaborative process, and the Pelli team genuinely wanted it that way. Very impressive…Mr. Pelli and the firm remained steadfastly committed to the design of an important public building that was aesthetically and functionally first-rate. We should have named the place after them.”

« Back to News

loading