News

Thomas E. Golden Jr. Center receives Design Award from AIA Connecticut

Thomas E. Golden Jr. Center receives Design Award from AIA Connecticut

Thomas E. Golden Jr. Center receives Design Award from AIA Connecticut

NEW HAVEN, Conn. (Nov. 13, 2009)– The Thomas E. Golden Jr. Center, designed by Pelli Clarke Pelli Architects, has received a Design Award from AIA Connecticut. The annual comprehensive awards program recognizes design excellence in projects in Connecticut or by Connecticut architects. The Golden Center, a nondenominational student center connected to Yale University’s Catholic chapel, was recognized in the Built Design category.

The Center was designed to be a respectful expansion of the St. Thomas More Chapel. The project scope includes a new three-level, 30,000-square-foot student center with landscaped exterior courtyards, preservation of the existing chapel’s exterior, a new 2,800-square-foot stand-alone retail building, and parking for nine vehicles.

The building includes a multi-purpose room, a dining room, a library, the chaplains’ offices, a student lounge and an interfaith meditation room. Primary uses are organized around a small piazza, which provides a new terminus to Yale’s Pierson Walk and reinforces the symbolic connection between the Thomas E. Golden Jr. Center and Yale University. Exterior materials, such as brick and wood, draw from the chapel while providing an identity for the student center as a related, but new building. The interior has been developed to enhance a warm and inviting character.

In its award comments, the jury cited the building for how the spaces integrate both the building and its garden-like setting. The jury also remarked that the building’s glass roof contributes to the integration of the building and dissolves the rest of the glazing both inside and out.

The awards will be presented Dec. 7 at the AIA Connecticut annual meeting.

« Back to News

loading