Pelli Clarke Pelli Architects Wins International Design Competition for the Chengdu Natural History Museum

World-renowned architecture firm Pelli Clarke Pelli Architects, in collaboration with China Southwest Architectural Design and Research Institute Corp. Ltd. (CSWADI), has won an international design competition for the Chengdu Natural History Museum in Chengdu, China. Other competitors in the competition included Zaha Hadid Architects, Sutherland Hussey Harris, Nihon Sekkei, Valode & Pistre, and FUKSAS.

One member of the Expert Jury
Panel remarked, “The greatest feature of this design is that it managed to
maintain a vertical visual impression of the building while the human-scale
experience of it is in a horizontal way. The scheme integrates architecture,
landscape, and the surrounding environment well.”

“Pelli Clarke Pelli Architects
is honored to have won this international competition,” said Senior Design
Principal Fred Clarke, FAIA, RIBA, JIA. Associate Principal Kristin Hawkins,
AIA, added, “We look forward to a strong partnership with our client and CSWADI
toward creating a building that embodies the uniqueness of the city of Chengdu
and the mission of this important cultural institution within the community.”

The site is located in the
eastern part of the historical and culturally rich city of Chengdu, China. The
62,700-square-meter/674,897-square-foot museum will include innovative
exhibition and educational spaces, permanent, temporary and interactive
exhibits, a gift shop, a café, cinemas, and outdoor spaces. The building will
be an important cultural landmark for the city of Chengdu, which is in the
midst of an economic boom as a new high-tech and entrepreneurial hub.

Pelli Clarke Pelli Architects’
winning design was inspired by the natural geological forms found in the
Sichuan Basin. Over time, volcanic activity and shifting tectonic plate movements
created horizontal and vertical forces, causing the uplift of the plateau.
These forces created forms that are unique to the natural environment of
Chengdu. The ancient Shu water irrigation system is the inspiration into the
outdoor space as reflecting pools and tributaries that frame the museum.

The central atrium is a tall
and generous space filled with natural light. It visually connects the city,
street and the main entrance to the museum landscape and the adjacent water
irrigation system. The atrium will be the vibrant heart of the building,
crossed by sky bridges and connecting to exhibits and public amenity spaces.

The Chengdu Natural History Museum is currently scheduled
for completion in 2021.