Baosteel Guangzhou Tower

+ Details - Details

Guangzhou, China
897,000 square feet / 83,310 square meters
2016

With a design that emphasizes simplicity and elegance, the new Headquarters Tower for Baosteel announces the company’s arrival in Guangzhou. The 29-story, 140 meters (460 feet) tower is located near the center of a newly developing central business district to the south of the Pearl River and will have striking river views. It contains the company’s regional offices as well as offices for corporate tenants.

Baosteel holds a prominent position as one of the world’s largest steel companies. To highlight this, the building’s framework and main enclosure features a specialized polished stainless steel finish brought from Germany through a collaboration between Thyssen Krupp and Baosteel. The linen-embossed stainless steel, a special cladding material pioneered by PCPA, is a material offering a beautiful luster and a highly durable surface. It is an emblem of the company.

For the massing, two types of cubes, recalling the paper lanterns used by fishermen along the Pearl River, are stacked in an alternating arrangement. One is a taut cube with flush windows; the other, a glass box with an articulated structural grid. An L-shaped retail podium defines the edge of the site. Echoing the form of the tower, the podium consists of five two- to three-story boxes of similar proportion to the stacked boxes of the tower. Like the tower, the podium is enclosed in a grid of steel and glass.

More than half of the site is left open with a large landscaped green area and a 50-meter-wide green open space along the eastern edge of the site. Adding to this green coverage, both the tower and the podium have planted roofs accessible as outdoor spaces. A formal plaza on the south side of the site, before the main entrance, is framed symmetrically by the podium elements.