Gonda Practice Integration Building, Mayo Clinic

+ Details - Details

Rochester, Minnesota, USA
1.5 million square feet / 139,000 square meters
2001

Located at the center of the Mayo Clinic campus, the Gonda Practice Integration Building is the Clinic’s main outpatient facility. It links directly with the Mayo Building, Rochester Methodist Hospital, and the Damon West Parking Garage. The project was planned as a three-​phase, vertically expanding building. Two phases have been completed. The third is an additional 10-​story tower.

The project employs two distinct architectural languages: one for the main building, and one for the volume that links to the existing campus and serves as the main entrance. The main building is clad in a finely detailed stainless steel curtain wall with panels of stone, glass, and linen. The curtain wall of the connecting volume is all glass and steel, and it billows gently, like fabric, to catch the eye and create a welcoming entrance. Both curtain walls create distinctive images, yet they are compatible with the existing Mayo Building, in both detail and massing. The base of the building features an arcade of marble clad columns with stainless steel storefronts, entrances, and canopies, some of which open onto a generously landscaped public plaza.

To accommodate heavy equipment loads throughout the building, the design of the Gonda Building is highly flexible. There is excess capacity for ventilation, communication, electrical, and material handling systems throughout. This infrastructure is organized to allow for large areas of flexible, functional space, facilitating new fit-​outs as treatment methodologies evolve. Floors two through eight are designed as flexible procedural and/​or clinical spaces based on a typical planning module. These floors, and mechanical floor ten, directly connect to the adjacent Mayo Building, providing large, continuous floor plates.

The lobby and subway levels contain vehicular drop-​off areas, entrance lobbies, public amenities, and two atriums. The grand atriums open onto a terraced garden with the Clinic’s beloved Plummer Building as a backdrop. The lobbies are spacious and filled with natural light. Fine wood and stone surfaces create a warm and welcoming environment and large works by the artists Jennifer Bartlett and Dale Chihuly are prominently displayed.