Private Residence, California

+ Details - Details

Carmel, California, USA
8,500 square feet / 790 square meters
1999

The Pebble Beach House is located on a 10-hectare (2.5-acre) site on a steep hillside within the Del Monte Forest with views overlooking Carmel Bay, Point Lobo and the Pacific Ocean. The house is organized around a central outdoor courtyard facing the bay and the southern sun. Three lines of circulation surround the courtyard and organize all of the functions of the house. The entry side, against the slope of the hill, is very low and has minimal openings to direct the occupant’s view out to the landscape beyond. The main line of circulation starts at the main entrance, goes through a loggia and terminates in an aerie with panoramic vistas to the mountains and the ocean, and is precisely sited to view the Bay as framed by two old and majestic Monterey pines. All primary functions including living room, kitchen, dining room and master bedroom are located on the entry level to minimize the use of stairs. The courtyard is designed to function as an outdoor living room and is central to the entire house.

The house is designed to take best advantage of views or sun and to meet specific site and code requirements, such as height limitations, a 465-square-meter (5,000-square-foot) maximum site coverage, tree removal restrictions and the need for drought and deer-resistant planting. The cool and misty micro-climate of Pebble Beach and the Monterey Peninsula led to the use of year-round radiant floor heating systems, no air-conditioning and long lasting materials that will withstand the seasonal droughts and rains. The design of the house incorporates an intelligent house system to control lighting, window treatments and an audio system.

The exterior is finished in integral colored stucco walls and Douglas fir ship-lap siding and trim. The roof combines a standing seam copper roof, copper gutters and fascias with slate shingles. Exterior doors and windows are of plantation mahogany. This palette of finishes is carried to the interior with walls of integral colored plaster and ceilings of Douglas fir.

The gently sloping site is landscaped with coastal live oaks, cypress trees, drought-resistant grasses and wild flowers native to the Del Monte Forest.