Private Residence, Wyoming

+ Details - Details

Western USA
11,000 square feet / 1,000 square meters
1993

A contemporary wilderness retreat, this house and its accompanying guest house combine a rustic location with modern amenities. The two-level main house is centrally located on a 96-acre site alongside a creek, oriented to capture the views of the Grand Teton mountain range. The guest house is near a corner of the site by a stream surrounded by cottonwoods and evergreen trees. Access to the guest house is from two bridges crossing a spring creek and overflow channel of the Snake River.

The main house plan is organized around a central spine that projects above and incorporates a double clerestory. Public rooms —living, dining, kitchen and study —are to the west of the spine while bedrooms and other more private spaces are to the east. The garage is to the south, connected by an enclosed walkway.

Construction of the main house is post and beam. Douglas-fir beams are mortise-and-tenoned into 55 hand-peeled Engelman spruce logs used as columns. Exterior infill is a combination of mahogany-framed insulating glass windows and rough-sawn tongue-and-groove cedar siding with a custom-milled cedar board. Large windows face west to the creek and mountains. Smaller areas of windows on the east elevation denote the more private side of the house. The gable roofs have a shallow pitch with a ridge running north/south. A stone chimney projects through the roof, and a second stone wall rises above the roof at the entrance. Roofing materials include wood shakes and flat-seamed copper. The entrance incorporates stained glass in the front-door sidelights, as well as in the windows of the projecting floor above. The interior has exposed wood columns and beams and wood-clad walls, ceilings and floors.

The guest house includes a bedroom loft, living room, kitchen, two full baths and an attached one-car garage. The construction system, following local tradition, is a rough-hewn post and beam arrangement, roofed with a shallow gable and wide eaves. The columns are hand-peeled Engelman spruce tree trunks interconnected with boxed heart rough-cut beams. The window wall is laminated insulating glass with UV filter in mahogany frames. Exterior walls are of clapboard of Western Red Cedar. The house is two columns wide and four deep, spaced to fit its functions. Its main roof extends one bay to cover an outdoor wood terrace at its north end.

In 1993, this project received an Honor Award from the American Wood Council’s Wood Design Award Program.