XJH Centre (ITC)

+ Details - Details

Shanghai, China
3.5 million square feet / 321,000 square meters
2023

Composed of a 370-meter tower and a 220-meter tower, XJH Centre is a harmonious unification of two class-A office towers in Shanghai, both architecturally and aesthetically. A corollary can be drawn between the two towers as they appear to delicately grow from their context for a creation of high design.

The taller tower is designed to create a visual continuity and balance, appearing to embrace the secondary one as it wraps around to create a consistent architectural language, hierarchy, and proportion. To complement the embrace of each, the primary façade softly tapers as it ascends. Balance is achieved through the detailing and articulation, which is carefully designed to proportionately increase with the outward movement.

At the lower levels of the 103,000-square-meter retail podium, the movement of the façade carefully switches direction to both announce and allow for the building entrances. A building ‘skirt’ is integrated at each entry point to create a deliberate and light response at the tower base to transition from the pedestrian scale to the tower scale. As the building ‘skirt’ continues upward, it seamlessly connects to the primary façades extension; this façade extension continues to the top of the building and transitions into a roof feature designed with a complimentary geometry. Upon reaching the apex of the feature the facade effortlessly curves downward to visually complete the movement of the primary façade and transition in harmony to the secondary façade and roof below.

Sustainability, being a key element of the development in the curtain wall, will allow for energy efficiency and improved indoor environmental quality through high-performance glazing that spans from floor to ceiling. This, along with the exterior articulation, maximizes the exemplary views and allows light to reach deep into the floor plate.

The ultimate effect is a landmark project that grows elegantly from its surroundings creating an aesthetically pleasing and architecturally relevant infill project.