Historic South Station is a new gateway for Boston

Boston, MA, USA

This long-awaited redevelopment project will transform New England’s busiest ground transportation hub into a landmark transit center and community destination. In the project’s first phase, a mixed-use tower will rise 51 stories from above the new concourse. The tower will be home to premium office space, luxury residences, dining, retail, and a lush green rooftop park. Later phases of the project will develop additional mixed-use space including specialized offices or residential space.

"The South Station masterplan embodies the philosophy that the health of our cities will increasingly rely on smart, transit-oriented development as the key to sustainable growth." — Edward Dionne, AIA

The project carefully preserves South Station's historic 1899 headhouse.

A symbol of Boston's rich history and innovative spirit

Built atop the South Station's new expansion of the existing transit center, a mixed-use tower will stretch 51 stories into Boston’s skyline. The faceted glass form, while contemporary, is sculpted to be sympathetic in massing to the historic South Station headhouse at its base.

50%
increase in bus terminal capacity

The concourse today

Rendering of people walking through the re-imagined concourse when it's completed.

The reimagined concourse upon completion.

Transit-centered community development

This public-private collaboration will transform a busy transportation hub into a vibrant, pedestrian-friendly community. Sweeping arches evoke a grand scale and uplifting sense of arrival, while also forming the structural base for the tower above. At the tower’s base, separate from the transit center’s main entrance, a multi-level podium with shuttle lobbies and elevators is a gateway to abundant amenity space for the offices, residences, and rooftop terrace dining. The amenity spaces and increased transportation capacity will greatly enhance the urban experience in this Boston neighborhood.

A sky lobby with expansive city views connects each building.  

70%
increase in rail capacity
A landscaped rooftop terrace for professionals to lounge.

On the podium’s rooftop, a one-acre sky park is an outdoor haven for residents and professionals to relax and enjoy the trees, gardens, dog-run, outdoor cinema, and lushly landscaped dining terrace.

A landscaped dining terrace with seating for professionals and residents to lounge.
An interior view of office space looking outwards to the Boston skyline.

Floor-to-ceiling windows in office and residential units reveal panoramic views of the city and harbor.

In-ground pool overlooking Boston's skyline.
An interior rendering of residential amenities.

Light-filled residential units offer thoughtful amenities and stylish gathering spaces.

The tower seen overlooking Boston harbor.

More About the Project

Principal Collaborators

  • Architect of Record: Kendall Heaton Associates, Inc. / SLCE Architects
  • Structural Engineer: Vertika Structural Engineers, LLC / McNamara Salvia
  • MEP: Cosentini Associates

Project Information

  • Location: Boston, Massachussetts, USA
  • Client: Hines
  • Size (Phase I): 1,100,000 sq. ft. / 102,200 sq. m.
  • Height: 691 ft. / 210 m.
  • Completion: 2024
  • Certification: LEED Gold Objective
  • Firm Role: Design Architect
  • All renderings courtesy of DBOX

Related Projects