Salesforce Tower transforms a revolutionary city

San Francisco, CA, USA

Salesforce Tower stretches over one thousand feet into the sky, a forward-looking reflection of San Francisco’s rich history and optimistic spirit. At the center of a blossoming neighborhood, it is the marker on the skyline of the city’s brand-new Transit Center. The tower is a model for the future of our cities — a vibrant public-private collaboration of transit-centered community development.  

11,000
LED lights installed at the tower's crown

A modern alternative to suburban corporate campuses, the tower takes its place among San Francisco’s iconic landmarks.  

At the threshold of possibility

Soaring above the city’s quintessential fog banks to shine in the sun, the tower’s slender, tapering silhouette ascends to 1,070 feet. Its gentle, curving form evokes lightness and enthusiasm with layers of graceful curves and rounded glass corners that reach beyond the top floor and appear to dissolve into the sky.  

“The construction of Salesforce Tower has really helped stimulate the economic growth of a new neighborhood that we are building here in San Francisco.” – Jane Kim, San Francisco Board of Supervisors (District 6)

Building a resilient community

Floor by floor, the tower elevates next-level sustainability with comprehensive carbon-reducing features that save energy and empower a healthy, productive environment. A blackwater recycling program that is the largest in a U.S. commercial high-rise reduces the water footprint by 76 percent. At the fifth floor, the tower connects to the Transit Center’s rooftop public park that extends four city blocks long — home to native trees, leafy gardens, fountains, public art, and cultural events. 

30,000
gallons of fresh water saved each day by blackwater recycling

Sunshades at each floor maximize access to natural light, reduce solar gain, and give the tower a richly woven exterior to compliment the gentle curves of its form.

The lobby opens as a natural extension of the sidewalk, lifting the line between the public and private spheres. 

75%
of occupied spaces receive natural daylight

Nurturing collaboration and wellness 

The innovative and collaborative spirit of the design is carried through into the interior of the tower, providing occupants maximum flexibility and casual interaction as well as professional meeting space with incredible views. The wellness of the tower’s occupants is of paramount importance and is supported through mechanical systems that bring 100 percent fresh air to each floor from intake louvers seamlessly integrated into the façade, making air quality the cleanest possible. 

Connected to the fifth floor of the tower, visitors, residents, and commuters gather daily in a lush public park atop the Transit Center’s roof.

Weaving into the urban fabric 

Because of the verticality of the tower and its location in the heart of a transportation hub that connects the Bay Bridge and main bus routes, little space was available for delivery and staging of materials for both projects. The transformative project was achieved through project management best practices, deep collaboration among project stakeholders, and sustained community engagement. 

More About the Project

Principal Collaborators

  • Architect of Record: Kendall Heaton Associates, Inc.
  • Structural Engineer: Magnusson Klemencic Associates
  • MEP: WSP Group

Project Information

  • Location: San Francisco, California, USA
  • Client: Boston Properties, Inc. and Hines Interests Limited Partnership
  • Size: 1,400,000 sq. ft. / 130,064 sq. m.
  • Height: 1,070 ft. / 326 m.
  • Completion: 2018
  • Certification: LEED Platinum
  • Firm Role: Design Architect

Awards

  • 2020, The American Architecture Award, The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies
  • 2019, Best MEP, CTBUH
  • 2019, Best Tall Building Worldwide, CTBUH
  • 2019, Best Tall Building (300-399 M Height Category), CTBUH
  • 2018, Global Best Project, Engineering News Record
  • 2018, Award of Excellence, AIA Connecticut
  • 2018, Project of the Year Award, AIA Connecticut Design Award
  • 2018, Global Best Project Office category, Engineering News Record
  • Principal Project Photography: Jason O'Rear
  • Construction photography courtesy of: Clark-Hathaway Dinwiddie Joint Venture
  • Artist: Jim Campbell, "Day for Night", drone videography by Duncan Sinfield

Related Projects